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1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

!JAR 1 7 2 ~ 0 8  
Lt. Jeff McLaughlin 
Montana Motor Carrier Services Enforcement Division 
2550 Prospect Ave 
Helena, MT 59620 

Ref. No.: 08-0066 

Dear Lt. McLaughlin: 

This is in response to your letter dated March 7,2008, concerning requirements in the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80) applicable to the transportation of 
combustible liquids in non-bulk packages. Specifically, you ask if there must be documentation 
in the transport vehicle to serve as proof that a flammable liquid has been reclassed as a 
combustible liquid and is being shipped in accordance with the combustible liquid exception. 

As you are aware, a flammable liquid with a flash point of 38°C (1 00°F) or higher that does not 
meet the definition of any other hazard class may be reclassed as a combustible liquid, as 
provided by $5 173.120(b)(2) and 173.150(f)(l). In addition, under 5 173.150(f)(2), a 
combustible liquid, that is not a hazardous substance, hazardous waste, or a marine pollutant and 
is packaged in a non-bulk packaging, i.e., a packaging having a liquid capacity of 450 L (1 19 
gallons) or less, is not subject to any other requirements in the HMR. Therefore, a 
combustible liquid, even if it has been reclassed from a flammable liquid to a combustible liquid, 
does not require special packagings, markings, or documentation. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

( Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 5 I j 3 .  154/~) 
v 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 

INFOCNTR <PHMSA> 
Monday, March 10,2008 1 1 :38 AM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
'jrnclaughlin@rnt.gov' 
FW: Questions or Complaints Concerning Enforcement 

Carolyn, 
This gent 
described 

leman would like an official written letter of interpretation on the issue 
below. 

Thanks, 
Rob 

----- Original Message----- 
From: HM-Enforcement <PHMSA> 
Sent: Friday, March 07, 2008 3:05 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: FW: Questions or Complaints Concerning Enforcement 

Completed via phone by RB on 3/10 @ 11:24 am 

----- Original Message----- 
From: jmclaughlin@mt.gov [mailto:jmclaughlin@mt.gov] 
Sent: Friday, March 07, 2008 12:43 PM 
To: HM-Enforcement <PHMSA> 
Subject: Questions or Complaints Concerning Enforcement 

Below is the result of your feedback form. It was submitted by Lt Jeff McLaughlin 
(jmclaughlin@mt.gov) on Friday, March 7, 2008 at 12:43:14. 

Name: Lt Jeff McLaughlin 

Organization: Montana Motor Carrier Services Enforcement Division 

Street: 2550 Prospect Ave 

City: Helena 

State: Montana 

Zip Code: 59620 

Country: USA 

Phone: (406) 444 0454 

Fax: (406) 444 6136 

Comments: As per 173.150(£) A flammable liquid may be reclassed as a combustible liquid in 
a non bulk package. The question we have.is what documentation if any must be carried in 
the transport vehicle to show proof of the reclassification. The following example is the 
situation that we recently encountered: 

Ex: a vehicle carrying five non bulk packages ( appx 3800 lbs ) was involved in an 
accident. The vehicle and packages were not marked/labeled/ or placarded. The driver did 
not have a haz-mat endorsement or shipping paper at the time of stop. When asked what was 
in the packages the driver stated that he was hauling " Jet AN fuel. An inspection was 
performed and violations were noted that there were no placards/ shipping papers/ or haz- 
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4 
mat endorsement. The company is now disputing the violations by referencing 173.150 
saying that they had reclassed the "Jet AN fuel as a combustible and that nowhere does it 

1 
state that they must carry documentation stating such. 

We are requesting an interpretation to define what is or is not required for this type of 
shipment. 

Thank you for your time on this matter. 


